Hvordan lykkes med livsstilsendring?

Hvordan lykkes med livsstilsendring?

Du har bestemt deg for å ta steget mot en bedre livsstil, men hvordan lykkes du egentlig med livsstilsendring? Det er små, enkle grep du kan ta som vil føre til et sunnere og bedre liv.

Du er heldigvis ikke den eneste som blir stresset av alle mat- og treningstips som i realiteten ikke passer inn i hverdagen din. Hverdagen er allerede full nok fra før, så det virker overveldende og føles som at man aldri helt vil få det til.

De enkle vanene

En god start er å ta tak i de små tingene, som vaner.

Skal du endre vaner, trenger du heldigvis ikke å sette av mer tid i hverdagen, du må bare bytte ut en ting med en annen. Det er lett å prioritere gode, sunne vaner fremfor usunne, dårlige vaner. Du kan for eksempel lage en handleliste når du skal gjøre ukas innkjøp.

Å kutte ut ting umiddelbart vil nødvendigvis ikke fungere over lengre tid, men å etterhvert erstatte det vanlige med noe nytt vil fungere mye bedre. Da lar du deg selv bli vandt til den nye endringen, gi en mykere overgang.
Om man endrer noe for raskt, vil man føle et slags «savn» etter det man har kuttet ut.

Gå sammen med noen

Mye er enklere når man ikke er alene, det samme gjelder å legge om livsstilen sin. Å gjøre det sammen med noen som er like motivert som deg; en venn, partner eller et familiemedlem, er supert. Det blir mye bedre når du har noen med deg som kan motivere deg når det blir vanskelig, og når du har en avtale med noen som du ikke kan lure deg unna.

Er motivasjonen der?

Dette er et spørsmål kun du selv kan svare på. Det er lett å si at man ønsker å endre livsstilen sin, men det mange ikke er forberedt på er all den jobben som ligger bak.

Før du begynner burde du da virkelig spørre deg selv om du er motivert nok, og hvorfor du faktisk ønsker å gjøre disse endringene. Skriv det gjerne ned, så kan du lese på det de dagene motivasjonen er litt lav.

Hvis du tviler litt på om du faktisk vil lykkes, burde du vente til du er helt sikker. Det er veldig slitsomt å begynne, mens du kun tviler på at det vil fungere og derfor avslutter for tidlig. Livsstilsendring er en stor jobb som krever mye innsats.

Se for deg målet ditt

En fin øvelse er å se for deg hvordan situasjonen din blir når du har gjort de endringene du har bestemt deg for. Hvordan vil disse endringene påvirke livet ditt? Hvordan kommer du til å se ut? Hvilke følelser vil du ha? Det er viktig å kunne faktisk leve seg inn i denne visualiseringen, slik at du virkelig kan føle det på kroppen. Føles det ikke bra?

Disse bildene er fint å dra fram når motivasjonen er lav, og tanken om at du for hver dag er enda nærmere målet ditt.

Hvis du skulle sprekke, ikke dra deg selv ned! Ingen er perfekte, og det er helt lov å sprekke. Du er ikke mindre verdt for det, du klarer det du selv ønsker, og det er ingen skam å begynne på nytt. Gi heller deg selv en klapp på skulderen og vær glad for at du kom så langt. Pust med magen og ta en dag om gangen. Dette får du til!

Det er lov å kose seg!

For et sunt liv trenger du ikke å kutte ut all kos i hverdagen. Det er ganske viktig å sørge for å kose seg, på sunnere måter.

Kos og nytelse er viktig for både kroppen og sjelen. Vi føler oss bedre, blir mindre stressa og gir mye glede. Om du opplever mye stress i hverdagen, bruker kroppen mer næringsstoffer og behovet for næringsrik mat blir større.

Søtsuget kommer gjerne på kvelden, og det er lov å unne seg noe godt da. Husk å ha sunt snacks lett tilgjengelig, som frukt, bær, smoothie, nøtter, grønnsaker med dip eller sunn sjokolade (mørk sjokolade).

Livsstilsendring sitter i hodet

En livsstilsendring sitter i hodet! Prøv ditt beste å ikke bli styrt av søtsuget eller sultfølelsen, fokuser på de nye vanene dine enn de gamle. Det kommer til å ta tid, og det er vanskelig å slutte med en dårlig vane, men enklere å lage en ny.

Ønsker du hjelp med livsstilsendring?

Vi vil hjelpe deg uansett utgangspunkt – enten du aldri har trent før og ønsker å skape en bedre livsstil, eller om du bare trenger litt ekstra hjelp og motivasjon.

Høres dette ut som noe for deg? Ta kontakt med oss i dag!